Olejek eteryczny z Drzewa Sandałowego – Mystery of Nature

99.00

Brak w magazynie

Uspokajający, łagodny antyseptyk, afrodyzjak, stosowany przy bezsenności, lękach, napięciach seksualnych. Jeden z najdroższych olejków na świecie o zniewalającym orientalnym zapachu

POJEMNOŚĆ 2 ml
KRAJ POCHODZENIA Australia
SKŁAD INCI Fusanus Spicatus

Olejek sandałowy składa się w większości z alkoholi seskwiterpenowych, a swoją woń zawdzięcza dużemu stężeniu alfa- i beta-santalolu. Związki te wykazują właściwości odkażające i zapewniają dobry sen. Zawarta w nim tanina działa antyseptycznie, nawilżająco, a także tamująco na krwawienia.

Masaże lub okłady z dodatkiem kilku kropel tego specyfiku świetnie działają na rozmaite problemy skórne, w tym egzemę, łuszczycę czy łupież, jak również ukąszenia oraz drobne oparzenia i ranki. Dobrze radzić sobie z problemami trawiennymi (w tym zgagą i wymiotami). Inhalacje olejkiem pozwolą walczyć z objawami przeziębienia i grypy (kaszlem, katarem, bólem gardła i głowy) lub astmą.

Olejek sandałowy, zastosowany podczas aromaterapii, wpływa kojąco na ludzki organizm – łagodzi skołatane nerwy, zmniejsza skutki stresu, bezsenność, depresję, lęki, dolegliwości kobiece związane z cyklem miesięcznym lub menopauzą, a nawet przypadłości na tle nerwowym (bóle brzucha, czkawkę). Działa tak, ponieważ jego składniki pobudzają szyszynkę do produkcji melatoniny, która tak jakby „oliwi” zszargane nerwy. Świetnie sprawdza się dodany do oleju do masażu, do kąpieli, do dyfuzora. Szczególnie poleca się wieczorem, bo wyraźnie uspokaja i zapewnia dobry sen. Uważany jest także za afrodyzjak – jego zapach nie tylko uwodzi, ale i pozwala się odprężyć.

Poprzez swój cenny skład, olejek z sandałowca wpływa na jakość i ilość wydzielanego sebum. Skorzysta na tym nie tylko cera tłusta – także sucha, dojrzała lub zwiotczała skóra stanie się znowu nawilżona, mocna i jędrna – będzie wyglądać młodziej, natomiast cera trądzikowa przestanie być tak uciążliwa, gdyż olejek ten przyspieszy gojenie ranek, działając równocześnie odkażająco. Dodatkowo regularnie stosowany, stopniowo rozjaśnia skórę, pomagając wyrównać pigmentację.

Najbardziej wartościowy olejek Drzewo Sandałowe (Sandałowiec biały – Santalum album) należy do rodziny roślin Santalaceae. W wielu krajach jest pod ochroną. Zabronione jest ścinanie drzewa na terenie prywatnym lub świątyń, dopóki nie osiągnie co najmniej 30 lat. To roślina pasożytnicza, bo wartości odżywcze, takie jak sole mineralne czy wodę czerpie z korzeni pobliskich roślin. Pozyskiwany z sandałowca, olejek, otrzymuje się z wnętrza pnia dojrzałego drzewa mającego od 60 do 80 lat.  Następnie wykorzystuje się termity, które w naturalny sposób usuwają miękisz drzewny i korę, pozostawiając cenne drewno twardzielowe – bogate w olejek sandałowy. Sproszkowane drewno namacza się w wodzie przez 48 godzin a następnie przeprowadza się destylację parową. Taka destylacja może trwać nawet 76 godzin. W celu wytworzenia 1 litra oleju, potrzeba  od 16 do 25 kg drewna. Dlatego właśnie, drzewo sandałowe jest bardzo drogie – kosztuje od 1200 euro za kilogram.

ZASADY UŻYWANIA I BEZPIECZEŃSTWO

  1. Sprawdź jak stosować olejki eteryczne
  2. Zapoznaj się z zasadami bezpieczeństwa używania olejków eterycznych https://mysteryofnature.pl/zasady-bezpieczenstwa/

____________________________

  • Stosować w rozcieńczeniu
  • Trzymać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła.
  • Unikać kontaktu z oczami
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Należy unikać stosowania u niemowląt i małych dzieci.
  • W okresie ciąży, przyjmowania leków, zanim użyjesz olejku skontaktuj się z lekarzem.

Brak w magazynie