Olej z Żurawiny – Mystery of Nature

42.00

Cranberry Seed Oil – 100% czysty, nierafinowany olej do twarzy

Olej z pestek żurawiny cechuje idealny skład kwasów tłuszczowych. Zawartość EFA – silnych antyutleniaczy oraz fitosteroli wykazuje działanie przeciw starzeniowe, odżywcze i zmacniające naturalne procesy odpornościowe skóry.

POJEMNOŚĆ 30 ml.
KRAJ POCHODZENIA Hiszpania
SKŁAD INCI Vaccinium Macrocarpon Seed Oil

Olej żurawinowy zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (35%) i alfa-linolenowy (30%), oraz witaminę E w postaci tokoferoli i tokotrienoli, fitosterole (głównie beta-sitosterol), fosfolipidy i minerały.

Właściwości

Olej żurawinowy, dzięki wysokiej zawartości EFA, antyoksydantów w postaci witaminy E oraz fitosteroli w postaci głównie beta-sitosterolu, wykazuje wybitne działanie:

  • odżywcze
  • immunostymulujace
  • przeciwalergiczne
  • regeneracyjne
  • antyoksydacyjne

Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.

Skład chemiczny oleju żurawinowego jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – nie jest komedogenny.

Ma lekką konsystencję, co sprawia, iż wchłania się on dość szybko w skórę. Pozostawia idealnie nawilżoną skórę aksamitną w dotyku.

Dla kogo

Olej z pestek żurawiny przeznaczony jest do każdego rodzaju cery, łącznie ze skórą problematyczną. Nie pozostawia tłustego filmu, nie zatyka ujść gruczołów łojowych. Dzięki czemu może z powodzeniem być stosowany nawet przy cerze tłustej, trądzikowe czy mieszanej.

Jak stosować

Każdy olej zawierający NNKT zalecany jest do stosowania bezpośrednio na oczyszczoną skórę i domykany kremem odżywczym – okluzyjnym. Wtedy aktywne składniki oleju mogą pielęgnować skórę, a w połączeniu z kremem – odnawiają barierę hydrolipidową skóry twarzy. Najlepiej użyć wieczorem – 2, 3 krople rozsmarować delikatnie na twarzy, szyi i dekolcie. Olej szybko się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy, skóra rano jest odprężona i aksamitna w dotyku.

Olej z żurawiny Mystery of Nature jest produktem naturalnym, jednoskładnikowym, bez żadnych dodatków. Pochodzi z doskonałych upraw o zrównoważonym rozwoju. Oferowany w ciemnych szklanych butelkach, chroniących przed utlenieniem wraz ze szklaną pipetą, umożliwiającą higieniczne dozowanie produktu.