Olej z Opuncji Figowej – Mystery of Nature

100.00

Liftingujący, odżywczy, naturalny, 100 %czysty, bez dodatku innych olejów i składników syntetycznych. Zapewnia regenerację dzięki NNKT, minerałom i witaminom.

POJEMNOŚĆ 30 ml.
KRAJ POCHODZENIA Meksyk
SKŁAD INCI Opuntia Ficus-Indica (Prickly Pear) Seed Oil

Bogaty olej o aksamitnej formule, który działa przeciwstarzeniowo, szybko wchłania się w skórę, przywraca jej elastyczność, rozjaśnia i nawilża. To niezwykle silny przeciwutleniacz, który zawiera bardzo duże stężenie witaminy E. Jest bogaty w substancje aktywne – witaminę A, F, K, NNKT,  minerały oraz fitosterole, które wpływają na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych.

Olej z opuncji, dzięki dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych odnawia barierę hydrolipidową, która, jeśli jest zaburzona, powoduje większość problemów z cerą. Olej z opuncji, już po kilku zastosowaniach zauważalnie poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry. Regeneruje i łagodzi podrażnienia, stymulując procesy naprawcze, ponieważ ma właściwości immunostymulujące, czyli wzmacnia odporność skóry.

Właściwości

  • chroni barierę hydrolipidową skóry
  • zauważalnie nawilża, ujędrnia, uelastycznia
  • działa antyoksydacyjnie i wyrównuje koloryt skóry
  • stymuluje regenerację naskórka, łagodzi podrażnienia i procesy zapalne
  • reguluje sebum
  • chroni przed czynnikami zewnętrznymi

Dla kogo

Polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji, zniszczonej np. działaniem słońca, łatwo ulegającej podrażnieniu, ze zmarszczkami, o obniżonej elastyczności, do delikatnych okolic oczu, wokół ust, szyi, dekoltu, biustu.

Skóra tłusta, problematyczna

Olej z opuncji może być stosowany także w przypadku cer tłustych, szczególnie przesuszonych i podrażnionych kosmetykami przeciwtrądzikowymi lub kuracjami kwasami czy retinolem. Idealnie odbudowuje barierę hydrolipidową oraz przywraca zmęczonej skórze nawilżenie i elastyczność. Nie ma właściwości komedogennych, doskonale zregeneruje tłustą skórę, uspokoi i wyciszy, ale nie powinien być stosowany codziennie.

Stosowanie

Oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być stosowane na czystą umytą skórę, przed innymi kosmetykami. Zaleca się zamknięcie pielęgnacji kremem odżywczym, okluzyjnym. Najlepiej stosować wieczorem – 3 krople – olej szybko się wchłania i nie zostawia śladów na poduszce, rano skóra jest mięciutka oraz nawilżona, przyjemna w dotyku, i jest to zauważalny efekt już po jednokrotnym zastosowaniu. Jeśli jednak nie lubisz konsystencji oleju na skórze, a jednak szkoda byłoby Ci nie skorzystać z jego dobrodziejstw, po prostu dodaj go do ulubionego kosmetyku w codziennej pielęgnacji.

Ciekawe

Produkcja oleju z pestek opuncji jest trudnym procesem, ponieważ należy wydobyć setki pestek ze świeżych owoców opuncji. To wpływa na jego cenę i niestety bywa podrabiany poprzez dodawanie tańszych olejów lub jest sprzedawany w postaci maceratu z kwiatów opuncji, co zupełnie zmienia jego właściwości. Aby olejek z opuncji był maksymalnie skuteczny, musi być wyprodukowany z pestek, a nie z miąższu i nie może posiadać żadnych dodatków wypełniających w postaci parafiny czy innych tańszych olejów.

Olejek z opuncji figowej od Mystery of Nature, jest czystym, nierafinowanym olejem z pestek opuncji, ze wszystkimi jego dobroczynnymi czynnikami anti aging dla skóry. Szklana brązowa butelka chroni olej przed procesem utleniania, a szklana pipeta ułatwia higieniczne dozowanie.